Eveniment Less Hate, More Speech
O dezbatere pe tema proiectului Less Hate, More Speech a fost organizată pe 27 aprilie 2017. La eveniment au participat cercetători ai Median Research Centre (MRC), un moderator, reprezentanți ai partenerilor media (Gazeta Sporturilor și Paginademedia.ro), ai Ministerului Cercetării și Inovării (MCI), dar și invitați din organizații care au avut inițiative în zona discursului public anti-democratic și minorități.
Cu această ocazie au fost prezentate rezultate din cadrul proiectului, s-a discutat despre experiența cu moderarea comentariilor online și s-a realizat și o moderare live a lor.
Cătălin Tolontan, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor, a povestit despre efectele lucrului împreună cu cercetătorii MRC la acest proiect, despre cum cei 5 moderatori, care au acumulat multe cunoștințe în zona discursului instigator la ură, au ajuns să influențeze unele decizii editoriale și cum însăși redacția a devenit mai conștientă de importanța moderării comentariilor pentru a păstra subsolul articolelor mai civilizat și pentru a proteja inclusiv pe eroii articolelor lor, de agresivitatea online.
Marina Popescu, directorul MRC, a evidențiat ariile de intervenție care sunt cele mai promițătoare pentru reducerea manifestărilor intolerante și anti-democratice, online și nu numai. Spre exemplu, analizele din zona opiniei publice din România au identificat rezerve de valori democratice și o dorință de a evita prejudecățile pe care se poate construi. Ele au arătat totodată că un grad mai mare de conștientizare a drepturilor fiecăruia poate contribui la mai multă toleranță. În plus, cercetarea a confirmat că dacă elitele evită discursul care polarizează și aleg să inspire unitate și toleranță, acest lucru influențează cetățenii. Iar moderarea online a arătat nu doar că stabilirea și aplicarea sistematică a unor reguli pentru a promova respectul și toleranța în online este posibilă, ci și că acest lucru poate duce, în timp, la reducerea agresivității și intoleranței în discursul online.
Petrișor Obae, editorul Paginademedia.ro, a vorbit și el despre experiențele sale legate de comentariile online și despre schimbarea resimțită în urma intrării în proiectul Less Hate, More Speech. El a adus în discuție și rolul mass media în propagarea sau descurajarea intoleranței și nevoia de educare a publicului în acest sens.
Octaviana Marincaș, senior adviser în MCI, a subliniat faptul că rezultatele cercetărilor din științele socio-umane pot avea efecte profunde în „viața reală” și că România poate beneficia de pe urma unui mai bun transfer al cunoștințelor și inovației din proiectele de cercetare către alte domenii.
Lasă un răspuns Anulează răspunsul
Less Hate, More Speech - Tinerii se implică!
Proiectul este derulat de Median Research Centre (MRC) în parteneriat cu Asociaţia Educ și se adresează tinerilor între 12 și 17 ani, cu scopul de a-i ajuta să identifice și să combată hate speech-ul, atât în mediul online, cât și în cel offline.
Află mai multe de pe site-ul proiectului.
Comentarii