Echipa
Fundația Media Research Centre (MRC) a fost promotorul proiectului “Less Hate, More Speech”. Ceilalţi parteneri au fost University of Bergen (Norvegia) și Central European University (Budapesta, Ungaria).
Liderul echipei de cercetare din cadrul MRC a fost Dr. Marina Popescu, directorul MRC. Aceasta este doctor în Ştiinţe Politice, Universitatea Essex în Marea Britanie.
Liderul echipei de cercetare a Universităţii Bergen a fost Dr. Elisabeth Ivarsflaten. Aceasta este Profesor Asociat în cadrul Departamentului de Politici Comparate al Universităţii Bergen şi are titlul de doctor în Politică obţinut de la Nuffield College, în cadrul Universităţii Oxford.
Liderul echipei de cercetare Central European University a fost Dr. Gábor Tóka, profesor de Ştiinţe Politice la Central European University. Acesta are un doctorat în Sociologie la Eötvös Loránd University în Budapesta, Ungaria.
Promotor de proiect – Median Research Centre (MRC)
Median Research Centre (MRC) este un think-tank independent dedicat cercetării sociale şi îmbunătăţirii calităţii democraţiei şi guvernării în România. Misiunea sa este de a promova dezbateri publice informate şi substanţiale în ce priveşte procesul democratic şi de producere a politicilor publice, având la bază cercetarea de înaltă calitate din ştiinţele sociale.
MRC a creat aplicaţii online ușor de utilizat şi interactive, precum şi interfeţe noi de informare între jurnalişti, cetăţeni, grupuri de interese, oameni de ştiinţă şi partide politice, în ce priveşte problemele sociale, legale şi economice stringente ale momentului.
TestVot, dezvoltat de către MRC, a fost singura aplicaţie de tip VAA (Voting Advice Application) disponibilă la toate alegerile parlamentare, prezidenţiale şi europene desfăşurate în România începând din anul 2008. Platforma OpenPolitics.ro ce aparține MRC, lansată în 2012, a furnizat analize specializate pe tema angajamentelor de politici publice ale principalelor partide şi pe alte subiecte de actualitate, cum ar fi reforma constituţională, organizând în acelaşi timp şi dezbateri online cu implicarea unor experţi, părţi interesate şi cetăţeni obişnuiţi pe teme controversate, cum ar fi exploatarea gazelor de şist.
MRC a fost partener în proiecte internaţionale de cercetare desfăşurate în cadrul Programelor Cadru al Şaselea şi al Şaptelea ale Comisiei Europene şi coordonatorul principal al unor proiecte de cercetare finanţate prin intermediul Mecanismului Financiar EEA şi Black Sea Trust al German Marshall Fund.
Partener 1 – Universitatea Bergen
Universitatea Bergen este o universitate de cercetare şi învăţământ cu finanţare integral publică din Norvegia.
Proiectul Less Hate More Speech a avut sprijinul Departamentului de Politică Comparată şi a fost integrat, de asemenea, în reţeaua de cercetare a Panelului Cetățeanului Norvegian, care include experți din domeniile Ştiinţelor Politice, Studiilor Mass-Media, Sociologiei, Psihologiei şi Lingvisticii.
Această reţea a fost coordonată de liderul echipei de cercetare din Bergen, Elisabeth Ivarsflaten şi de profesorul de Sociologie Mette Andersson. Grupul a inclus doctoranzi şi cercetători angrenați în studii post-doctorale şi a beneficiat de legături cu o reţea de colaborare internaţională care îi include pe Scott Blinder (Universitatea Oxford) şi Robert Ford (Universitatea Manchester), precum şi importanţi oameni de ştiinţă din sub-domeniile relevante, precum Paul Sniderman (Universitatea Stanford).
Partener2 – Central European University
Central European University este o universitate de învăţământ şi cercetare finanţată privat, fondată în 1991 şi acreditată atât în Statele Unite, cât şi în Ungaria. La acest moment este pe cale să obțină acreditare completă și în Austria.
Aceasta oferă programe de masterat şi doctorat în limba engleză în ştiinţe sociale, ştiinţe umaniste, drept, management, matematică şi politici publice. Proiectul a avut sprijinul Departamentului de Ştiinţe Politice, recunoscut drept unul dintre cele mai bune 50 din lume, conform ratingului Quacquarelli Symonds (QS).
Coordonatorul echipei de cercetare a fost Profesorul Gábor Tóka, specialist de renume internațional în studii comparate ale comportamentului electoral, formării atitudinilor politice şi comunicare politică şi este autorul mai multor zeci de articole publicate în jurnale academice şi volume editate referitoare la comportamentul electoral, opinia publică şi partidele politice.
Less Hate, More Speech - Tinerii se implică!
Proiectul este derulat de Median Research Centre (MRC) în parteneriat cu Asociaţia Educ și se adresează tinerilor între 12 și 17 ani, cu scopul de a-i ajuta să identifice și să combată hate speech-ul, atât în mediul online, cât și în cel offline.
Află mai multe de pe site-ul proiectului.