Pe scurt: ce s-a întâmplat în Less Hate, More Speech
Proiectul Less Hate, More Speech și-a propus să cerceteze în ce situații elitele politice și mass media, voit sau nu, reduc sau cresc propagarea discursului anti-democratic și intolerant în rândul cetățenilor (inclusiv în mediul online), iar acest lucru a fost posibil prin coroborarea a numeroase componente din cele 9 pachete de lucru ce țin de cercetare.
De ce atâtea zone și metode de cercetare? De ce nu ar fi fost suficientă doar moderarea? Deși discursul online poate părea diferit de cel din offline, comentatorii sunt oameni ca și ceilalți. Majoritatea nu sunt fundamental diferiți de restul societății, iar comportamentul lor online e influențat de aceleași valori, convingeri și atitudini pe care le au în restul timpului. De aceea, moderarea și experimentele din secțiunea de comentarii, care au fost în centrul proiectului, nu ar fi avut aceeași valoare practică și de cercetare dacă nu ar fi fost făcute cu o cunoaștere a mecanismelor din spatele atitudinilor intolerante și anti-democratice și a contextului social și informațional în care ne aflăm.
Pentru a institui noi norme în secțiunea de comentarii și a identifica situațiile care-i determină pe comentatori să se comporte mai respectuos față de ceilalți, a fost nevoie să înțelegem intoleranța în general. Cercetarea și-a propus astfel să clarifice în rândul căror oameni sau în ce condiții este mai pronunțată sau mai redusă intoleranța, precum și cum gândesc și ce influență au asupra cetățenilor elitele din mass media și elitele politice.
Studiul opiniei publice, prin sondajele naționale și experimentele online sau din cadrul sondajelor, ne-a arătat care sunt resorturile interioare pe care le putem mobiliza pentru a încuraja toleranța, precum și ce fel de mesaje din partea elitelor declanșează reacții mai tolerante. În plus, aceste activități au construit pe baza altor cercetări făcute în Norvegia și nu numai. Astfel, am aflat mai multe despre cum și de ce diferă intoleranța de la țară la țară, în funcție de contextul media, politic și social. În același timp, am contribuit și la înțelegerea aspectelor care unesc atitudinile intolerante și anti-democratice în rândul oamenilor din țări foarte diferite.
Detalii despre rezultatele proiectului se găsesc în rapoartele specifice, ca de exemplu aici și aici, dar video-ul de mai jos arată, pe scurt, ce s-a realizat în proiect.
Descrierea video-ului:
- Am trecut prin mai mult de 25.000 articole care aveau cel puțin un comentariu.
- Am interacționat cu mai mult de 26.000 de comentatori din care au fost moderați aproape 8.000 (31%).
- Au fost realizate 4 sondaje și 4 focus grupuri cu utilizatorii și comentatatorii de pe site-urile participante în proiect.
- 600.000 de comentarii au fost citite doar în perioada de moderare supravegheată, dintre care au fost moderate 120.000.
- 40.000 de comentarii de pe pagina de Facebook a lui Cătălin Tolontan codate.
- Au fost implementate 7 experimente pe comentarii: intervenție, previzualizare, butoane de reacție, fonturi mici, evidențierea comentariilor, tag-uri, mesaje post-moderare.
- S-au ținut 27 de întâlniri de lucru cu moderatorii în urma cărora s-au produs 27 de note cu recomandari și explicații pentru moderatori și 34 de rapoarte de la moderatori.
- S-au realizat 3 sondaje cu jurnaliști, 2 sondaje și 2 chestionare cu moderatori.
- S-au petrecut peste 300 de ore de dezbateri teme legate de cercetarea proiectului.
- 15 discuții cu partenerii jurnaliști.
- 1 premiu „Campionii discursului public responsabil” la Gala Hate Awards.
- 2 interviuri cu redactori-șefi ai altor site-uri din România cu inițiative în zona moderării de comentarii.
- Peste 40 de întâlniri doar pe partea de cercetare din proiect.
- Au fost proiectate și implementate 4 sondaje de opinie publică în România și Norvegia, 12 experimente incluse în cadrul sondajelor de opinie și 3 experimente online.
- A fost dezvoltat și aplicat sondajul asupra sistemelor media din 35 de țări europene și chestionați 660 de experți.
- 1 sondaj al membrilor Parlamentului român și un sondaj al candidaților la alegerile parlamentare din 2016.
- Am vorbit despre proiectul Less Hate, More Speech la 15 conferințe, dezbateri și evenimente locale și internaționale.
Comentarii
Lasă un răspuns Anulează răspunsul
Less Hate, More Speech - Tinerii se implică!
Proiectul este derulat de Median Research Centre (MRC) în parteneriat cu Asociaţia Educ și se adresează tinerilor între 12 și 17 ani, cu scopul de a-i ajuta să identifice și să combată hate speech-ul, atât în mediul online, cât și în cel offline.
Află mai multe de pe site-ul proiectului.
Costin Toamna · 28.04.2017 · 17:32
Intoleranta este cu atat mai contagioasa cu cat ne vine din partea elitelor. Singuri, anticorpii din zestrea culturala, se pare ca nu pot face fata. Efortul depus in cercetare este considerabil, iar rezultatul edificator. Valorizarea lui ar trebui sa fie si ea pe aceeasi masura. Succes si felicitari !