Cum a funcţionat moderarea în proiectul „Less Hate, More Speech”
Cel mai recent raport Median Research Centre – MRC explică modul în care funcționează moderarea comentariilor în cadrul proiectului „Less Hate, More Speech”. Acesta descrie ce experimente am implementat și ce a inspirat design-ul sistemului de comentarii, care sunt principiile și obiectivele noastre principale, ce concepte cheie stau la baza procedurilor noastre de moderare și cum anume decid moderatorii ce poate fi publicat sau nu.
Moderarea în cadrul proiectului „Less Hate, More Speech” a început în aprilie 2015, cu site-ul principal GSP.ro, iar Tolo.ro, al doilea site principal, a fost moderat în cadrul proiectului începând din septembrie 2016. Moderarea „Less Hate” pe Blogsport.ro și paginademedia.ro a fost inițiată în februarie 2016. Etapa de moderare supervizată, cu participarea echipei de cercetare, s-a încheiat în iunie 2016.
Ce moderăm, pe scurt:
- Discursul instigator la ură
- Incitarea la violență
- Incitarea la discriminare sau excludere
- „Inferioritatea” (comentariile care prezintă anumite grupuri ca fiind inferioare, deviante, bolnave etc)
- Epitetele înjositoare sau insultele care dau dovadă de intoleranță
- Dezumanizarea
- Limbajul extrem de vulgar
- Amenințările și hărțuirea
- Acuzațiile cu un grad ridicat de specificitate, care nu sunt probate cu dovezi prezentate de comentator sau disponibile publicului (ex. în presă)
Procedurile dezvoltate în colaborare cu jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor s-au bazat pe literatura de specialitate legată de intoleranță, cercetări precedente în analiza de conținut a discursului intolerant și anti-deliberativ (inclusiv comentarii online), legislația și decizii relevante din instanță, precum și cunoștințe socio-psihologice și comportamentale.
Câteva principii ale moderării „Less Hate, More Speech”:
- Nu suprimăm distracția, atâta timp cât rămânem într-o zonă cât de cât decentă. Critica, joaca, ironia nu sunt descurajate, atâta timp cât comentariile nu trec limita.
- Moderăm comentariul, nu comentatorul. Comentariile trebuie judecate de la caz la caz, pe propriile merite, făcând abstracție de propria părere despre comentator.
- Moderăm discursul, nu gândirea. Examinăm ceea ce este scris, nu ceea ce ar fi putut fi scris sau ceea ce ar putea crede comentatorul. Când ne confruntăm cu comentarii „la limită”, unde există o suspicune că un comentator este rasist, xenofob sau sexist, din cauza a ceea ce spun sau sugerează, dacă discursul propriu-zis nu încalcă regulile, atunci nu putem modera afirmațiile.
- Antipatie ≠ intoleranță. Actul de a exprima antipatia sau resentimentele față de o persoană sau un grup nu ar trebui să aducă automat moderarea, atâta timp cât mesajul nu este denigrator sau discriminator.
- Contextul contează. Trebuie să cunoști vocabularul secțiunii de comentarii, contextul media și să mobilizezi aceste cunoștințe în evaluarea comentariior.
Contextul și nevoile fiecărui site sunt diferite, iar politicile de moderare pot varia, dar noi considerăm că moderarea are șanse mai mari de succes dacă este: practicată transparent și cu respect față de comentatori; sistematică și guvernată de proceduri detaliate; adaptată caracteristicilor publicului căreia i se adresează.
Lasă un răspuns Anulează răspunsul
Less Hate, More Speech - Tinerii se implică!
Proiectul este derulat de Median Research Centre (MRC) în parteneriat cu Asociaţia Educ și se adresează tinerilor între 12 și 17 ani, cu scopul de a-i ajuta să identifice și să combată hate speech-ul, atât în mediul online, cât și în cel offline.
Află mai multe de pe site-ul proiectului.
Comentarii