Dacă declarațiile politicienilor ar fi comentarii online, cum le-ai modera?

Discursul politicienilor are un impact nu doar prin măsurile sau ideile emise, ci și prin tonul și limbajul folosite; numeroase studii academice confirmă acest lucru. Deși poate ne-am aștepta ca elitele să exprime idei mai complexe și să aibă un discurs mai civilizat și nuanțat decât oamenii obișnuiți, unii politicieni au fost criticați sau chiar amendați pentru declarații discriminatoare, agresive ori vulgare.

În proiectul „Less Hate, More Speech”, echipa Median Research Centre (MRC) a studiat atât posibilul impact al discursului elitelor, cât și felul în care oamenii obișnuiți se exprimă în comentariile online. Iar împreună cu jurnaliștii de la site-urile partenere (GSP.ro, Tolo.ro, Blogsport.ro și Paginademedia.ro), am stabilit proceduri de moderare a comentariilor online, în așa fel încât să lăsăm dezbaterile aprinse să continue, dar să descurajăm ura și agresivitatea. Ce s-ar întâmpla dacă am evalua declarațiile politicienilor după criteriile folosite la moderarea comentariilor?

Încearcă testul de mai jos pentru a vedea dacă ai proceda precum un moderator din echipa „Less Hate”. Ca să îți faci o idee, tipurile „moderabile” de discurs, conform regulilor proiectului, includ: incitarea la ură sau la violență, instigarea la discriminare, epitetele sau afirmațiile intolerante pe baza apartenenței la anumite grupuri, limbajul extrem de vulgar sau agresiv, amenințările și hărțuirea, acuzațiile grave care nu sunt dovedite.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *  • teodor · octombrie 19, 2017 · 3:12 pm

    E o idee bună să ne mai puneți la asemenea teste